sâmbătă, 11 aprilie 2009

Ghi - Unt topit

In aceasta postare vom afla cum sa obtinem ghi-ul, sau untul topit.

Untul care il gasim in comert e format din 80% grasimi animale, 18% apa si 2% proteine solide.

Daca topim untul la foc lent, apa se va evapora, proteinele solide se vor separa de grasimile animale si vom obtine un lichid auriu care il putem folosi pentru a frige.

Avantajele ghi-ului fata de ulei sau de unt sunt urmatoarele:
- nu face fum, nu sare, nu se arde, nu este necesara conservarea la racoare, este mult mai usor de digerat si este mult mai gustos fata de uleiuri.

CUM SE OBTINE

2 - 3 Kg de unt sunt suficiente. Se pun calupurile intr-o tigaie/ceaun, si se topesc la foc mic amestecand din cand in cand.Cand la suprafata incepe sa se adune o spuma alba, se da focul la minim. Nu acoperiti si nu amestecati in unt. Tineti focul la minim pana cand aceasta spuma se transforma in bucati mici si se depoziteaza pe fundul tigaii/caunului, iar la suprafata se formeaza o pojghita subtire.

Dupa circa 2 - 3 ore, untul ar trebui sa fie foarte transparent, auriu.

Se poate pune in borcane, dar mai intai este bine sa fie strecurat foarte usor, pentru a nu-l tulbura. Ce ramane pe fund trebuie aruncat.

Se poate conserva oriunde, poate sta in frigider sau la caldura si poate rezista ani. Cu cat este mai vechi, cu atat mai bine. Se poate lua si pe stomacul gol dimineata.

Cu cat culoarea ghi-ului este mai inchisa, cu atat inseamna ca temperatura focului a fost prea ridicata, si gustul nu mai este acelasi.

 Ar trebui sa arate asa:Il puteti folosi la orice.

0 comentarii:

Alimentatie Armonioasa   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP